Pompeii

Pompeii Scavi Pompeii Scavi
Pompeii Pompeii
Pompeii Pompeii
Pompeii Pompeii

 

Op 24 augustus 79, rond het middaguur, werden de bewoners van Pompeii opgeschrikt door een explosie bij de vulkaan. De Romeinse historicus Cassius Dio beschrijft hoe ‘een gigantische en plotse dreun werd gehoord, alsof de bergen werden neergeslagen, de een op de ander. Stenen werden uitgespuwd en ze bereikten de hoogste pieken in de lucht en een immense hoeveelheid van vuur en rook ontsnapte aan de krater.’

De top van de vulkanische berg Vesuvius explodeerde met een verwoestende knal en in een kleine vierentwintig uur werd Pompeii bedolven onder een dikke laag as en puimsteen.

Bijna 1700 jaar heeft het geduurd voordat Pompeii weer aan de oppervlakte verscheen. Hoewel de toevallige ontdekking al in 1748 plaatsvond, begonnen de opgravingen zelf pas in 1755 onder leiding van Karl Weber (1712-1764). Later in 1860 nam Giuseppe Fiorelli (1823-1896) de regie over. Hij verdeelde de stad in negen delen, gaf alle huizen een nummer en begon met de restauratie van de gebouwen. Hoewel vandaag de dag nog niet alles is opgegraven, geven de gerestaureerde gebouwen en straten een goede indruk van hoe de stad er uitzag vlak voor de uitbarsting.